Jdi na obsah Jdi na menu

Plemeno Aubrac

Aubrac je plemeno masného skotu s více než 100 let trvající historií čistokrevného chovu. Pochází z Benediktýnského opatství v oblasti Aubrac na jihu Francie, které bylo založeno lordem Adalardem. Velká část opatství Aubrac leží v nadmořské výšce asi 1200 m, kde jsou tisíce akrů zemědělské půdy včetně 9 000 ha pastvin, z nichž některé leží vysoko v horách. Mniši zde chovali skot, od kterého získávali mléko, maso a byl využíván v tahu.

Ve Francii se dnes aubrac chová zejména v oblastech s nadmořskou výškou od 1000 m, kde často panuje nepříznivé klima. V letním období, kdy tam dosahují teploty přes den až 35°C a v noci naopak klesají pod bod mrazu, se stáda pasou na rozlehlých pastvinách a v zimních měsících (cca 6 měsíců v roce) jsou ustájena ve stájích s betonovými podlahami, kde mají zvířata k dispozici jen malé množství slámy. Přes zimu se krmí 2x denně pouze limitovaným množstvím sena (ale dostatečným k udržení laktace) a dodatkem minerálů. Aubraci si umí v době hojnosti tvořit rezervy, které využívají v horších časech.

Zdroj: CSCHMS

Fotografie jsou pořízené u obce Dlouhý Újezd, Hoštka, a u bývalé obce Stoupa.

 

Portrét

Poslední fotografie

Statistiky

Online: 1
Celkem: 3029
Měsíc: 1201
Den: 46